TUTUM YATIRIM VE TÜRK MALLARI HAFTASI

Atatürk ve arkadaşları, kendi kendimize yetecek bir ekonomiye sahip olmak için  yabancı mallar yerine, kendi ürettiklerimizle yetinmenin gereğini halka anlatmak istediler. Atatürk, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresini topladı ve bu kongrede; yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. 12 Aralık 1929 günü ise zamanın Başbakanı İsmet İnönü, Millet Meclisi’nde yaptığı bir konuşmada, yerli malı kullanmanın öneminden ve tutumlu olmaktan bahsetti. Bu sebeple Okullarımız, 1946 yılından itibaren 12 Aralık’la başlayan haftayı Yerli Malı Haftası olarak kutlamaya başladılar. 1983 yılında bu haftanın adı, Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası oldu.

Cumhuriyet döneminde temelleri atılan “Kendi kendine yeter” bir toplum olmadaki ilk adımı bizde devam ettirmek istiyoruz. Bu nedenle Dumlupınar Şehit Haşim Yenigül Anaokulu olarak “Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası” kapsamında etkinlikler ve kutlamalar gerçekleştirdik. Tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemini konuştuk.

İsraftan kaçınmayı benimsemenin önemli bir boyutu olduğunu düşündüğümüz bu etkinliğimizde, eski “yerli malı” kutlamalarının geleneksel tadını da birlikte yaşadık. Kendi yaptığımız şapkalar ile katıldığımız kutlamalarda her sınıf hazırladığı şiir veya şarkıyı seslendirdi. Daha sonra ailelerimizin hazırladığı yerli malı ürünlerimizin tadına baktık ve arkadaşlarımızla paylaştık.